Köpek Aşıları ve Aşı Takvimi
Köpek aşıları hastalıklara karşı korunmasında tıpkı bizim gibi aşılamanın yeri oldukça önemlidir. Özellikle yavru köpeklerin hastalıklara karşı bağışıklıklarının zayıf olmaları sebebiyle atlanmaması gerekir. Bağışıklık sistemleri düşük olan köpeklerde virüs kaynaklı enfeksiyonların görülme oranı yüksektir.
Ve virüslere karşı elimizdeki en güçlü korunma yöntemi aşılamadır. Köpek aşı takviminin de takip edilmesi gereklidir. Aşılama öncesi bu süreci göz önünde tutmak gereklidir.Köpeklerin aşıları, aşı tarihleri ve öncesinde nelere dikkat edileceğini bu içeriğimizde öğrenebilirsiniz. Köpek aşıları uygulaması ağrısız bir prosedürdür.
Aşıların zararlı toksinler içerdiği, bağışıklık sistemini zorladığı veya rutin olarak ciddi hastalığa neden oldukları inanışı bilimsel bir kanıta dayalı olmayan yanlış bir inanıştır.
Yetişkin hayvanlara hangi aşıların verilmesi gerektiği ve ne sıklıkta, tekil bireysel durumlar ve risk faktörleri temelinde karar verilmesi gerekir.
Yaşlı evcil hayvanlar için söylenen aşılamaya ihtiyaç duymadıkları inanışı doğru değildir. Aşılamanın belirli bir yaşta durdurulması gerektiğini gösteren kesin bir kanıt yoktur.
Köpeklerinizin aşılarına başlamadan önce parazit tedavisinin yapılmış olması gereklidir. Hali hazırda köpeğinizde bulunan parazitler bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve virüslere karşı savunmasız kalmasına neden olabilir. Parazit tedavileri yapılmadan aşılama başlandığında hastalıklara yakalanma riski artmaktadır.
Köpeğinize aşılama öncesinde mutlaka muayene yapılmalı ve sadece sağlıklı ise aşı yapılmalıdır. Bazı durumlarda dışkı muayenesi ile parazit yönünden de değerlendirilme gerekli görülebilir.
Yavru köpekler 6-8 haftalık olduklarında ilk aşıları başlayabilir.
Köpek aşıları köpeğinizin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir.
Yavru bir köpeğe yapılması gereken 4 temel aşı bulunmaktadır. İlk aşılamalarda 2 doz olarak yapılır ve yıllık tek doz ile korumanın devamı sağlanır.
Bu aşılar ;
Puppy DP ( Yavru köpek karma)
Karma Aşı (Adenovirus,Distemper, Parvovirus, Leptospira, Parainfluenza),
Corona Aşısı (Coronavirus),
Bordetella (Bordetella bronchiseptica),
Kuduz (Rabies) aşılarıdır.
Parvoviral Enteritis : Parvovirus’ün neden olduğu kanlı ishal, kusma , artmış sıvı kaybı ve ani ölüm görülebilen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper) : Solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar oluşturan bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır.
Enfeksiyöz Laringotracheitis : Solunum sisteminde bozukluk oluşturan bulaşıcı viral bir hastalıktır.
Leptospirosis : Kanlı ve yoğun ishal, sarılık ve böbrek bozukluğu oluşturan oldukça bulaşıcı ve ölüme sebep olabilen bir hastalıktır.
Kennel Cough : Üst solunum yollarının enfeksiyonudur. Çok bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle kalabalık ortamda yaşayan köpeklerde, barınaktan sahiplenilen hayvanlarda görülür.
Coronavirus Enfeksiyonu : İştahsızlık, kusma, kanlı ve bol mukuslu ishale görülebilen, doğal koşullarda uzun süre hayatta kalabilen bir virus olan Coronavirus’un sebep olduğu bulaşıcı viral bir hastalıktır.
Köpek Herpes Virus Enfeksiyonu : Yeni doğan yavrularda ölümlere, ergin köpeklerde solunum ve ürogenital sistemlerde enfeksiyon oluşturan bulaşıcı viral bir hastalıktır.
Kuduz : İnsanlara da bulaşabilen. Sinirsel belirtiler gösteren ve ölümden önceki son 7-12 gün arası bulaşma gösteren bir hastalıktır. Yasal olarak her hayvan kuduz aşısına sahip olmalıdır.
Lyme : İnsanlara bulaşabilen yani zoonoz bir hastalıktır. İnsan ve Hayvanlarda görülebilen ve kenelerle bulaştırılan (taşınan) bakteriyel bir hastalıktır. Dış parazit tedavilerinin takip edilmesi ile birlikte aşılama ile de korunma sağlanabilir.
6.Hafta Puppy DP ( Yavru Köpeklerde )
7.Hafta Parazit Tedavileri
8.Hafta 1. Karma Aşı
9.Hafta 1.Bronchine Aşısı
10.Hafta 1. Corona Aşısı
11.Hafta 2. Karma Aşı
12.Hafta 2. Bronchine Aşısı
13.Hafta 2. Corona Aşısı
14.Hafta 1. Lyme Aşısı
15.Hafta Kuduz Aşısı
16.Hafta 2. Lyme Aşısı
17.Hafta Parazit Tedavileri
Köpek aşı takviminde rutin devam eden aşılamalar sonrası normal olarak bir süre halsizlik, ateş ve isteksizlik görülebilir. Eğer 24 saatten uzun sürdüğünü düşünüyorsanız veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Aşı karnenizi güvenli bir yerde bulundurmalı ve düzenli takip etmelisiniz.
Yavru köpeklerin bağışıklıklarını tam anlamıyla sağlamadan sokaktaki köpeklerle veya ayakkabınız aracılığı ile dışkılarıyla temas etmemesine dikkat etmelisiniz.
Aşılar tamamlansa dahi %100 koruma sağlanamadığını unutmayın.
Eğer dostunuzda ishal, kusma, halsizlik gibi belirtileri görüyorsanız aşılamaya başlamadan muayenesi yapılmalıdır.
Dostunuzun aşılanmamış köpeklerle bir süre dahi olsa aynı ortamda kalmasından ve yakın temasından kaçınmalısınız.