Koruyucu Veteriner Hekimlikte İlk Adım : Beslenme
Yakın zaman önce yapılmış bir çalışmaya göre evcil hayvanların sadece %7’si tedaviye yönelik olarak düzenlenmiş bir beslenmeden fayda görüyor. Evcil hayvan sahiplerinin %90’ı hayvanlarının beslenmesi konusunda veteriner hekimlerinden tavsiye almak istiyor fakat sadece %52’si tavsiye aldığını ifade ediyor.
Veteriner hekim ziyaretlerinizde genelde yaşamsal 4 parametre üzerinde duruluyor: Ateş, nabız, solunum ve ağrı.
Maalesef evcil hayvanların sağlığını doğrudan ilgilendiren bir konu olan beslenme, çoğunlukla rutin muayenelerde gözden kaçırılan bir konu
Veteriner hekimlerin, evcil hayvan sahiplerini beslenmenin hayvan sağlığı üzerindeki etkileri ve önemi konusunda bilgilendirmeleri önemlidir. Beslenme, rutin muayenede beşinci yaşamsal parametre olarak değerlendirilmesi gereken ‘’önemli’’ bir konudur.
Bu konuda yayınlanan kılavuzlara göre ‘’Doğru beslenme evcil hayvanların yaşam süresini ve yaşam kalitesini arttırıyor. Beslenme ile ilgili değerlendirmelerin, hayvan bakımının içine entegre edilmesi, hayvanın sağlığı açsısından kritik bir önem sahiptir. Beslenme bir hayvan için hastalık ve yaralanmalar kadar önemli bir yer tutar ve ufak değişimler ekstra bir zaman ve efor gerektirmez.
Genel sağlığın başlıca 3 parametreden etkilendiğini biliyoruz: Çevre, genetik ve beslenme.
Hipokrat beslenmenin ‘’İyi olma hali’’ne etkisinin üzerinde durmuş ve ‘’Besin bizim ilacımız olabilir veya ilacımız besin olabilir’’ demiştir.
Her bir evcil hayvana özel beslenme programının oluşturulması, her rutin muayenede beslenme programının gözden geçirilmesi ve spesifik bir diyet programının uygulanması, bakım ve tedavinin bir parçası olmalıdır.
Evcil hayvanların beslenme programları yaş, hareketlilik, yaşam tarzı, vücut ağırlığı, tıbbi geçmişi, altta yatan diğer hastalıklar, mevcut tedaviler ve diyet göz önünde bulundurularak oluşturulmalıdır.
Bir araştırmaya göre, evcil hayvan sahiplerinin %90’ı hayvanlarının beslenmesi konusunda tavsiye almak istemektedir, ancak sadece %15’i bu konuda veterinerinden tavsiye almaktadır. Anket çalışmalarının sonuçları da bu veriyi destekler nitelikte…
Evcil kedi ve köpeklerin çok küçük bir kısmı ‘’Tedaviye yönelik’’ olarak adlandırılan besinler ve beslenme takviyeleri almakta…
İnsanlara yönelik tıbbi bakım ve tedavide, beslenme ve sağlık arasındaki bağlantı bu kadar açık ve kabul edilmiş düzeyde iken, iyi beslenmenin ve doğru besin seçiminin önemi üzerinde anlaşmaya varılmışken, neden hayvan sağlığı için de bu konu en az insanlarda olduğu kadar önemli olmasın?
Önemli Noktalar
Evcil kedi ve köpeklerin kanıta dayalı olarak formülize edilmiş bir beslenme programı ile erken dönemden itibaren beslenmesi önleyici veteriner hekimliğin en önemli bileşenlerinden biridir,
Erken yaşlardan itibaren diş taşları ve diş eti hastalıklarının oluşumunu engellemek veya bu riski minimize etmek amacıyla önerilen özel beslenme şekli veya kedilerde idrar yolu hastalıklarını önlemek amacıyla dikkat etmeniz gereken noktaların anlatılması, koruyucu veteriner hekimlikte beslenme konusuna güzel birer örnektedir.
Erken yaşlardan İtibaren uygulanan idrar yolu sağlığına özel beslenme şekli ile ileriki yıllarda kedilerde idrar kesesi ile ilgili bir cerrahi operasyonun önüne geçmek ve tedavi masrafını önlemek dahi mümkündür.
Diğer içeriklere göz atın
Birlikte Yaşayan Kedilerin Beslenmesi
- Birden fazla kedi bulunan evlerde yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir.
- Özellikle beslenme alışkanlıkları farklı olan kediler için yapmanız gerekenler…
Kedilerin Su İhtiyacı
- Çok su içmeyi sevmeyen kedilerde idrar yolu problemleri ve böbrek problemleri görülme sıklığı artmaktadır.
- Evde yaşayan kedilerin %70’i yeteri miktarda su içmiyor.
Peki sizin kediniz hangi grupta?
Hasta Kedilerin Beslenmesi
- Böbrek rahatsızlıkları,
- Diyabet,
- İdrar yolu problemleri,
- Alerji gibi sağlık problemi yaşayan kedilerin beslenmesi hakkında bilgiler.
Obez Kedilerin Beslenmesi
- Kilo Problemi,
- Beslenme Programları,
- Eklem problemleri benzeri sağlık problemi yaşayan obez kedilerin beslenmesi hakkında bilgiler.
Obez Köpeklerin Beslenmesi
- Obezitenin ve kilo kontrolünün önemi ileri yaşlarda daha belirgin hale gelir.
- Doğru fiziksel aktivite ile eklem problemleri, kalp ve dolaşım problemleri gibi sağlık sorunlarını önleyebilirsiniz.
Hasta Köpeklerin Beslenmesi
- Böbrek rahatsızlıkları,
- Diyabet,
- İdrar yolu problemleri,
- Alerji gibi sağlık problemi yaşayan kedilerin beslenmesi hakkında bilgiler.
Köpeklerde en sık görülen sağlık problemleri ve özel beslenme ihtiyaçları hakkında bilgiler.
Köpek Vücut Kondisyon Grafiği ve Kilo Kontrolü
- Köpeğinizin kilolu olup olmadığı konusunda emin değilseniz bu yazımıza göz atın.
- Grafikten köpeğinizin durumunu kolayca kıyaslayın.