Köpeklerde Tırnak Problemleri

Köpeğinizin tırnakları anormal mi görünüyor? Tırnaklarını her zamankinden daha fazla yalıyor veya çiğniyor mu? Eğer öyleyse, köpeğiniz olası bir tırnak probleminin belirtilerini gösteriyor olabilir.
Bir patide birden fazla tırnağın kırılmış veya anormal bir şekilde etkilendiği görülüyorsa muayene edilmesi önerilir.
Klinik ziyaretlerinde tırnak problemleri tek başlarına değerlendirilmezler. Genellikle problemin devamı olan bir başka sağlık problemi de eşlik eder.
Genellikle travma, enfeksiyon veya bakım eksikliği nedeniyle görülmektedir.
Tırnak ile ilgili problemler köpeğin günlük aktivitiesini etkileyebilir. Özellikle ağrı veya acı hissi eşlik ediyor ise köpeğiniz yürümemenin yanı sıra iştahsızlık tablosu da gösterebilir.
Tırnak, dışı keratinden oluşan, işlev olarak ise daha yumuşak yapıları ve parmak ucu ile tırnak yatağı bölgesini yaralanmalardan koruyan karmaşık bir yapıdır. Kan damarları ve sinir kaynağı tırnağın daha derinlerinde bulunur ve tırnağın büyümesine yardımcı olmak için hücre bölünmesi gerçekleşir.
Yaralanma durumunda tırnak alttaki yapıları korumak için yaralanmanın yükünü alabilir ve genellikle kendi kendine iyileşir.
Köpeğinizin tırnaklarıyla ilgili bir problemden şüpheleniyorsanız, veteriner hekiminizin görmesi gerekebilir.
Köpeklerde tırnakla ilgili sorunların bazı yaygın belirti ve nedenleri şunlardır;
Köpek Tırnak Bozukluklarının Belirtileri
Kırık tırnaklar
Şekilsiz veya kıvrık tırnaklar (deforme olmuş yapıda)
Artan tırnak kırılganlığı
Tırnak çevresinde irin veya akıntı
Batık tırnaklar (cilde batma hali)
Tırnakların etrafında kabuklanma
Tırnak bölgesini yalama ve çiğneme (kaşıntılı patiler)
Yürümede zorluk veya topallık
Patide veya tek tek tırnak yataklarında kızarıklık veya şişme
Tırnaklarda renk değişikliği
Tırnakların normalden daha geniş veya daha dar görünmesi
Tırnaklarda kanama
Bir evcil hayvan aynı anda birden fazla semptom göstereilir. Güvenilir bir teşhis ve tedavi planı yapılabilmesi için veteriner hekiminizin tüm belirtileri gözden geçirmesi gereklidir.
Örneğin, kırık bir tırnak irin benzeri bir akıntıya sebep olabilir ve köpeğiniz yalıyor olabilir. Böyle bir durumdan yalnızca bir tırnak etkilenmiş görünüyorsa, bu durum köpeğiniz tarafından irine ve yalamaya neden olan enfeksiyona dönüşen bir tırnak travması durumu olabilir.
Birden fazla tırnak etkilenmişse ve kaşınma olmadan irin veya kabuklanma görüyorsanız, bu durumda bağışıklık ile ilgili bir problemin varlığından veya bir mantar enfeksiyonundan şüphelenilebilir.
Tırnak Bozukluklarının Nedenleri
Bakteriyel enfeksiyonlar
Mantar enfeksiyonu
Travma
Otoimmün hastalık
Besin alerjisi
Çevresel alerji
Beslenme problemleri
Konjenital bozukluklar (Doğumdan gelen)
Neoplazi
Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Köpek Tırnak Bozuklukları
Batık Tırnaklar: Düzenli tırnak kesimi olmadığında, bazı tırnaklar o kadar uzayabilir ki bir noktada geriye doğru kıvrılabilir ve ayak tabanına batmaya başlayabilir. Yaşlanma ile ilişkili artan tırnak büyüme hızına bağlı olarak yaşlı köpeklerde de görülebilir.
Batık tırnaklar pati rahatsızlığına ve topallığa neden olabilir. Tırnak ucu pati tabanındaki deriyi etkileyecek kadar derin girerse enfeksiyon meydana gelebilir. Bazı köpekler aynı bölgeyi aşırı miktarda yalayabilir.
Tırnak Travması: Bir tırnak kırılır veya travmaya uğrarsa, köpeğiniz ağrıyı yatıştırmaya yardımcı olmak için 1-2 gün boyunca bölgeyi yalayabilir. Bir patinin aşırı yalanması veya topallık, tırnak travması ile ilişkilendirilebilir.
Bakteriyel Tırnak Enfeksiyonları: Bakteriyel tırnak enfeksiyonları genellikle altta yatan bir gerçek nedene eşlik eder, bu nedenle yalnızca bir pati etkilendiğinde önceki travmalar akla gelebilir. Gıda alerjileri ve/veya çevresel alerjiler, bu tür enfeksiyonların en yaygın nedenidir.
Mantar Tırnak Enfeksiyonları: Dermatofit mantarı, tırnaklarda ve çevresindeki cilt dokusunda kabuklanmaya neden olarak kötü görünen tırnaklara neden olabilir. Tek bir tırnak veya birden fazla tırnağı etkileyebilir. Bu mantar daha çok kedilerde görülür, ancak köpekler de etkilenebilir. Onikomikoz, tırnağın mantar enfeksiyonu için kullanılan bir terimdir.