Köpeklerde Topallık

Köpeklerde topallık (veya topallama), altta yatan birkaç nedenden kaynaklanabilir. Topallık tipik olarak travma ile yaralanmaya veya anormal anatomiye bağlı olarak ortaya çıkar ve evcil hayvanınıza ağrı verebilir.

Topallık sadece bir bacağı veya birden fazla bacağı etkileyebilir. Kimi zaman kalıcı ve kimi zaman geçici olabilir. Oluşum sebebine bağlı olarak günün belirli saatlerinde, sabah uyandığında, günün sonunda, egzersizden sonra veya dinlenmeden sonra daha kötüleşebilir.

  •  Basit topallıkların (burkulma vb. nedenli) takibinde köpeğinizin egzersizini kısıtlamak veya birkaç gün tamamen dinlenmek genellikle yeterlidir.
  •  Köpeğiniz aşırı kiloluysa ve bu durum topallığına etki ediyorsa mutlaka kilo kontrolü ve zayıflatılmalıdır. Kilo kontrolünde destek için

  •  Topallık normal günlük aktivite sırasında ortaya çıkabilir. Ancak ani oluşan topallık genellikle travma kaynaklıdır.

Köpeklerde topallık belirtileri ve yaygın topallık nedenleri:


Belirtiler

Yaygın sebepler

Labrador Retriever ve Alman Çoban Köpekleri gibi bazı ırklarda yaygın bir topallık nedeni, Kalça veya Dirsek Displazisidir. Bu, eklemin anormal biçimlendirilmesine neden olan genetik bir durumdur. Nispeten genç yaşlardan itibaren topallığa ve ağrıya neden olur. Bazı köpeklerde kalça protezi gibi bir ameliyat gerektirir ve  hayatlarının geri kalanında ilaç almak zorunda kalabilir. Çoğu zaman tedavisi yoktur, bu nedenle bir veteriner hekim gözetiminde tedavinin dikkatli bir şekilde yönetilmesi, köpeğin yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Yaşlı köpeklerde topallık

  Yaşlı köpeklerde topallık genellikle artrit (kireçlenme) oluşumundan kaynaklanır. Bu durum yaşlı köpeklerde çok yaygındır ve başta diz, omuz ve kalça olmak üzere eklemleri etkiler. Yaşlı köpekler, besin takviyeleri, hidroterapi, fizyoterapi ve akupunktur gibi tamamlayıcı tedavilerden yararlanabilir.

Genç köpeklerde topallık

  Genç köpeklerde ve yavru köpeklerde topallık birkaç nedenden dolayı olabilir. Bir sebebi aşırı egzersiz olabilir. Yavru köpeklerde ve genç köpeklerde kemikler ve eklemler ergenlik çağına gelene kadar düzgün şekilde oluşmaz, bu nedenle çok fazla aktivite gelişimlerini olumsuz etkileyebilir.

Kilo Kontrolü

Kilo kontrolü, köpeğinizin topallığını ve yatkınlığı varsa oluşumunu önleme konusunda çok önemlidir. Köpeğinizin kilolu olduğunu düşünüyorsanız, bu konuda tavsiye almak için…

Topallık teşhisi

  Veteriner hekiminiz köpeğinize kapsamlı bir muayene yapacak ve sağlık geçmişini öğrenecektir. Muayene sırasında köpeğinizin en çok hangi bölgede ağrı/acı çektiğini belirleyerek kemik veya eklemlerde herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol edecektir. Veteriner hekiminiz, röntgen ve kan testi dahil olmak üzere birkaç ek test yapmak isteyebilir.

 

Evde yapabilecekleriniz;

     Basit topallık (burkulma) durumları için, egzersizini kısıtlamak veya birkaç gün  dinlendirmek genellikle yeterlidir.

     Köpeğiniz aşırı kiloluysa ve topallığa katkıda bulunuyorsa kilo kontrolü yapılmalıdır.

Topallığın önlenmesi

Topallık normal durumda ve günlük aktivite sırasında ortaya çıkabilir.     

Bir araba kazası veya yüksekten düşme gibi ciddi yaralanmalarına yönelik önlemler göz önünde tutulmalıdır.

Bazı ırkları etkileyen genetik sorunlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Patilerini ve tabanlarını düzenli olarak kontrol edin ve çamur gibi kalıntıları iyice temizleyin.

Köpeğiniz yaşlandıkça veteriner hekiminizin onayıyla eklemlerini desteklemek için glukozamin veya kondroitin içeren besin takviyeleri kullanmayı düşünebilirsiniz.

Scroll to Top