Köpeklerde Göz Problemleri

Köpeklerde göz problemleri oldukça yaygın bir sorundur ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazı göz problemleri ciddiye alınması gereken acil durumlar olabilirken, bazıları basit bir tedavi ve gözlem ile çözülebilir.
Göz hassas bir organ olduğu için kızarıklık, akıntı, şişkinlik gibi belirtilerin ciddiye alınması gereklidir.
Köpeğinizin gözlerinde bir sorun fark ettiğiniz anda veteriner hekiminizle iletişime geçin. Göz problemlerinde tedaviye geç başlamak veya yarıda bırakmak çok daha ciddi sorunların gelişmesine ve hatta görme/körlük kaybına dahi yol açabilir.
Yabancı cisim, alerjen veya tozlar göz için kaşıntıya sebep olan bir duruma sebep verebilir.
- Sigara dumanı, parfüm ve çeşitli oda kokuları, tozlu bir ev ortamı köpeğinizin gözü için irritasyon yaratabileceği gibi alerjik reaksiyonları da tetikleyebilir.
Genel bilgi
Köpeğinizin gözlerini etkileyebilecek pek çok durum vardır. Bunların arasında yaralanmalar, enfeksiyonlar, kirpik/göz kapağı sorunları ve hatta diyabet gibi gözden bağımsız başka sağlık sorunları bulunur.
Gözlerle ilgili problemler kendilerini birçok farklı şekilde gösterebilir. Görme kayıplarını önlemek için göz ile ilgili değişiklikler her zaman ciddiye alınmalı ve hızla müdahale edilmelidir.
Nedenleri:
- Göz enfeksiyonları: Bakteri veya virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar, köpeklerde göz problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir.
- Göz alerjileri: Köpekler de alerjik reaksiyonlar gözlerde kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.
- Göz yaralanmaları: Çarpma, darbe, kazalar veya kesikler nedeniyle köpeklerin gözleri hasar görebilir.
- Kornea yaralanmaları: Köpeklerde kornea yaralanmaları, sert objelerin göz yüzeyine çarpması, aşırı sürtünme veya göz enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkabilir.
- Katarakt: Köpeklerde, yaşlılık veya genetik faktörlerden kaynaklanan katarakt nedeniyle gözlerinde bulanıklık oluşabilir.
- Göz tümörleri: Nadir görülen bir durum olsa da, köpeklerde göz tümörleri ortaya çıkabilir.
Yaygın Göz Problemleri
Göz enfeksiyonları/konjonktivit – Göz enfeksiyonlarına bakteri veya virüsler neden olabilir. Köpeğiniz sık göz enfeksiyonları yaşıyorsa kuru göz gibi altta yatan bir başka neden olabilir.
Göz ülserleri – Gözün yüzeyinde (kornea) bir yara. Ülserlerin iyileşmesi için tedavi gereklidir ve ihmal edilirse bir gözün kaybına neden olabilir.
Kuru göz – Gözün yeterince gözyaşı üretmesini engelleyen bir durumdur.
Kiraz gözü – Kiraz gözü, üçüncü göz kapağının içindeki bezin dışarı çıkmasıdır (gözün köşesinde küçük, kırmızı bir kiraz gibi görünür).
Göz kapağı sorunları – İçe veya dışa dönen göz kapakları (entropion/ektropion) iltihaplanma, ağrı ve enfeksiyonlara neden olabilir.
Kirpik sorunları – Köpeklerin kirpiklerinin yanlış yönde, yanlış yerden ve hatta fazladan bir sıra uzaması yaygın bir durumdur. Göz yüzeyine sürtünen herhangi bir kirpik tahrişe neden olur.
Katarakt – Gözün içindeki merceğin bulanıklaşmasına katarakt denir. Katarakt görüşü azaltır ve zamanla körlüğe yol açar.
Glokom – Göz içindeki artan basınçtır. Glokom, tedavi edilmediği takdirde hızla körlüğe yol açabilen ağrılı bir durumdur.
Üveit – Gözün renkli kısmının (iris) ve etrafındaki yapıların iltihabı.
Pannus – Bağışıklık sistemindeki bir arızanın neden olduğu ve gözün yüzeyinde küçük topaklar oluşmasına neden olan devam eden iltihaplanma.
Göz Anatomisi
Göz kapakları – Köpeklerin üç göz kapağı vardır; dış göz kapaklarının altında gözün iç köşesinde bir üst göz kapağı, bir alt göz kapağı ve üçüncü bir göz kapağı bulunur.
Konjonktiva – Göz kapaklarının içindeki ve göz küresinin etrafındaki yumuşak, pembe dokular.
Kornea – Göz küresinin şeffaf, ön yüzeyi.
İris – Gözün dairesel renkli kısmı.
Mercek – Mercek, göz küresinin içinde küçük, şeffaf bir disktir. Görüntüleri gözün arkasına odaklar.
Retina – Gözün ışığa duyarlı hücre tabakasının görüntüleri aldığı arkası.
Optik sinir – Görüntü sinyallerini beyne ileterek görmeyi sağlayan sinir.
Genel Belirtileri:
- Kırmızı veya şişmiş gözler
- Gözlerde kaşıntı veya sulanma
- Gözlerde akıntı veya kabuklanma
- Göz kapaklarında kıvrılma veya dökülme
- Gözlerde bulanıklık veya görme kaybı
- Göz bebeklerinde anormal büyüme veya küçülme
- Gözlerde acı veya rahatsızlık
- Gözlerin fotoğraflarda veya yansımada beyaz görünmesi (katarakt belirtisi)
Tedavi:
Köpeklerde göz problemlerinin tedavisi, sorunun ciddiyetine, türüne ve köpeğin sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.
Tedavi, göz damlaları, antibiyotikler, kortikosteroidler veya diğer ilaçlarla yapılabilir. Ayrıca, göz cerrahisi, yaralanmaların veya tümörlerin tedavisi için gerekebilir.
Önleme:
- Gözleri düzenli olarak temizlemek: Gözlerin düzenli olarak temizlenmesi, göz enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
- Göz yaralanmalarını önlemek: Köpeklerin sert objelerden uzak tutulması ve aşırı sürtünmeye maruz kalmasının önlenmesi.
- Köpeklerin gözlerini korumak için özellikle kavgacı köpeklerin yaka ve tasması takılmalıdır.
- Köpeğin gözlerinin düzenli olarak veteriner tarafından kontrol edilmesi, göz problemlerinin erken tespit edilmesine yardımcı olur.
- Köpeklerin sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmaları ve egzersiz yapmaları, genel sağlık durumlarını iyileştirerek göz problemlerinin önlenmesine yardımcı olur.