Köpeklerde Fazla Su İçme
Hava durumundan evcil hayvanınızın egzersizine, diyetine ve tıbbi koşullarına kadar pek çok şey köpeğinizin her gün ne kadar su içtiğini etkileyebilir.
Tıbbi olarak polidipsi olarak bilinen aşırı susuzluk çoğu zaman fark edilmeyebilir. Bununla birlikte, köpeğinizin normalde ne kadar su içtiğini bilmeniz önemlidir, Böylece rutinlerinde herhangi bir değişiklik olduğunda fark edebilirsiniz. Köpeğinizin normalden daha fazla su içmesi, bir şeylerin ters gittiğinin bir işareti olabilir ve tıbbi bir durumun erken teşhisi genellikle tedaviyi daha basit ve daha az yıpratıcı hale getirir.
Çok aktif köpekler ve emziren köpekler diğer köpeklerden daha fazla su içerler. Bu normal olarak artmış görülebilir.
Böbrek sorunları olan köpekler idrarlarını konsantre edemeyebilirler. Daha çok idrar çıkışına sebep olabilir ve susuz kalmayı önlemek için daha çok su içmeleri gerekir.
Eğer çok sıcak bir ortamda bulunuyorsa vücut sıcaklığını dengelemek için yine su içme miktarı artış gösterebilir. Gölge alanlar veya serinletilmiş havlular ile köpeğinizi sıcaktan koruyabilirsiniz.
Bir köpeğin su alımı için genel bir kılavuz, vücut ağırlığının 1 kilogramı başına yaklaşık 30 ml sudur. Örneğin, 10 kiloluk bir köpek günde yaklaşık 300 ml su içmelidir.
Yavru köpekler, çok aktif köpekler, emziren köpekler ve sıcak iklimlerde yaşayan köpekler genellikle genel yönergeden daha fazla su içerler. Köpeğiniz ayrıca su içeren konserve mamalar yerse normalden daha az su içebilir.
Köpeğiniz günde ne kadar su içerse içsin, veteriner hekiminiz tarafından özel olarak yönlendirilmedikçe ASLA köpeğinizi susuz bırakmayın. Köpeğinizin her zaman, hatta gece boyunca veya çok su içiyor ve daha sık dışarı çıkması gerekiyorsa bile suya daima taze erişimi olmalıdır. Su ihtiyacı ve sıvı eksikliği vücutta dehidrasyona neden olabilir, elektrolit dengesizliklerine ve bazen böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Köpeğinizin Günlük Ne Kadar İçtiğini Nasıl Belirlersiniz?
Köpeğinizin ne kadar su içtiğini görmek için, su kabını her gün aynı saatte aynı seviyeye kadar doldurun. Emin olmak istiyorsanız, sabahları kaseye ne kadar su koyduğunuzu ölçün, ardından günün sonunda ne kadar kaldığını ölçün. Dökülme miktarlarını da ayrıca göz önüne alın. Ölçülü su kaplarından da edinebilirsiniz.
Ancak köpeğinizin normalden çok daha fazla içtiğini veya çok daha sık idrar yapması gerektiğini fark ederseniz, veteriner hekiminizden randevu alın.
Bir köpeğin gün boyunca ne kadar su içtiğini etkileyen birçok faktör vardır. Köpeklerin aşırı susamasının birçok tıbbi nedeni olabilir.
Normalden daha fazla su içmesinin olası nedenleri;
Yaş Mama
Konserve yaş mamalar kuru mamalardan daha fazla su içerir, bu nedenle konserve mama yiyen köpekler daha az su içebilir. Bunun nedeni, günlük su alımlarının bir kısmını yiyeceklerinden almalarıdır.
Yaş
Yavru köpekler genellikle daha fazla suya ihtiyaç duyarlar çünkü böbrekleri idrarı tam kapasitede konsantre etmez ve bu da idrara çıkmanın artmasına neden olur. Ayrıca daha hareketlilerdir ve kusma veya ishal yoluyla oransal olarak daha fazla su kaybederler. Yaşlı köpekler ayrıca bilişsel işlev bozukluğu veya tıbbi sorunlar nedeniyle daha fazla (veya daha az) su içebilirler.
İlaçlar
Bazı ilaçlar artan susama ve artan idrar miktarına neden olabilir. Bu ilaçlar arasında diüretikler, nöbet önleyici ilaçlar ve kortikosteroidler bulunur.
Sıcak Hava
Daha sıcak bölgelerde yaşayan köpekler daha kolay susuz kalabilir ve bu da su alım gereksinimlerini artırır.
Sık Egzersiz veya Artan Aktivite
Sık egzersiz yapan köpekler, kendilerini nemlendirmek için daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Yavru köpekler ayrıca daha yüksek aktivite seviyeleri nedeniyle yetişkin köpeklerden daha fazla su içebilir.
Sağlık Koşulları
Bazı tıbbi sorunlar aşırı susuzluğa yol açabilir.
En yaygın nedenleri;
Elektrolit Dengesizlikleri
Sodyum veya tuz dengesizlikleri köpeklerde susuzluğa ve idrarın artmasına neden olabilir. Sodyum suyu tutar ve sodyum ve potasyum dengesizliği varsa böbrekler suyu uygun şekilde tutmaz veya depolamaz.
Dehidrasyon, yüksek sodyumlu yemekler, belirli toksinler ve diğer tıbbi durumlar elektrolit dengesizliği sorunlarına neden olabilir.
Kusma, ishal, uyuşukluk, yemek yememe, halsizlik ve/veya nörolojik belirtiler (örneğin daire çizme, düşme, ataksi veya nöbetler) fark ederseniz, köpeğinizi veteriner hekime götürün.
Dehidrasyon
Isı, egzersiz ve hastalıklar dehidrasyona neden olabilir. Dehidrasyonla ilişkili belirtiler arasında uyuşukluk, kuru ve yapışkan diş etleri, aşırı nefes alma ve deride çatlaklar olabilir. Şiddetli susuzluk çok tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir, bu nedenle bu belirtileri görürseniz köpeğinizi bir veteriner hekime götürmeniz önemlidir.
Kusma veya İshal
Bunlar dehidrasyona yol açarak köpeğin daha fazla su içmesine neden olabilir. Köpeğiniz bir kerede çok fazla su içerse, daha fazla kusmaya/yetersizliğe neden olabilir.