Köpeklerde Şişkinlik
Gastrik dilatasyon-volvulus (GDV) kompleksi olarak da bilinen şişkinlik, tıbbi bir acil durumdur. Mide hava ile dolduğunda, basınç oluşur ve arka ayaklardan ve karından kalbe geri dönen kan akışını etkiler. Vücudun alt bölümünde kan birikir, dolaşımdaki kan hacmini azaltır ve köpeği şoka sokar.
Bazı kötüleşmiş durumlarda mide ters dönerken dalağı ve pankreası da beraberinde sürükleyerek kan akışını keser. Oksijen ihtiyacı çeken pankreas bazı toksik hormonlar üretir. Son derece nadir görülen en hafif şişkinlik vakasında bile köpekler tedavi edilmeden ölür.
Köpeğiniz büyük bir ırk ve hızlı yeme alışkanlığına sahipse yavaş yeme mama kaplarını deneyebilirsiniz.
Şişkinlik gittikçe genel durumu etkileyen ve zamanla iyileşme göstermeyen bir probleme dönüşebilir.
Şişkinliği önlemek için, köpeğiniz için uygun olmayan ev yiyecekleri vermeyin.
Köpeklerde Şişkinlik Belirtileri Nelerdir?
Köpeğin karnının genişlemesi
Öğürme
Salya
Huzursuzlu
Etkilenen bir köpek, karnına bastırırsanız acı hissedecek ve sızlanacaktır.
Köpeklerde karın şişmesi ciddi bir durumdur ve mümkün olan en kısa sürede veteriner hekime başvurulmalıdır. Bu durum, sindirim sistemindeki gazın artması veya şişmesi sonucu oluşur. Şiddetli vakalarda, gazın tıkanması, dolaşım bozukluğu veya ölümcül sonuçlar gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Köpekler Neden Şişkinlik Yaşar?
Bu soru, hastalığın tanımlandığından bu yana sebebi araştırılmaktadır. Midede hava biriktiğini (dilatasyon) ve midenin burkulmasını (volvulus kısmı) tanımlayabiliyoruz. Ancak havanın birikerek mi burulmaya neden olduğunu yoksa midenin ters dönmesinden sonra mı havanın oluştuğu öngörülemeyebilir.
Şişkinlik Nasıl Tedavi Edilir?
Veteriner hekiminiz ilk olarak şoku tedavi ederek başlayacaktır. Köpeğinizin durumu stabil hale geldiğinde gerekliyse operasyona alınır.
Şişkinlik Nasıl Önlenebilir?
Şişkinlik riski, göğüs yapısıyla ilişkilidir. Derin, dar bir göğsü olan köpekler – geniş değil, çok uzun – daha fazla karşı karşıya kalırlar. Yüksek boy-genişlik oranına sahip Danua gibi ırklar, düşük boy-genişlik oranına sahip köpeklere göre 5-8 kat daha fazla problem yaşar.
Danua dışında ek olarak, en büyük risk altındaki büyük veya dev cins köpekler arasında St. Bernards, İrlanda Seteri, Dev Poodle ve Doberman ırkları bulunur. Erkeklerin dişilere göre iki kat daha fazla riski vardır. Kısırlaştırmanın risk üzerinde bilinen bir etkisi yoktur.
Bir köpeğin şişkinlik problemini yaşamasında genetik olarak yatkınlık olabilir. (Ebeveynler, kardeşler veya yavrular) Bu köpeklerin yavrulamaması önerilir.
Beslenme ile ilgili bağlantıları incelemek gerekirse; soya fasulyesi küspesi içeren veya ilk dört bileşeninde sıvı veya katı yağlar bulunan mamaların riski 4 kat artırdığı biliniyor.
Günde tek öğün ile beslenen köpeklerin şişkinlik olasılığı, günde 2 öğün beslenen köpeklere göre 2 kat daha fazladır. Yeme hızı da bir kriterdir.
Hızlı yiyenlerde risk, yavaş yiyen köpeklere göre 5 kat daha fazladır. Stresli köpekler ve hiperaktif köpeklerin problem olasılığı daha yüksektir.