Kedilerde Tüy Dökülmesi
Kedi ve köpeklerde tüy yapısı, parlaklığı ve temizliği aslında dostlarımızın sağlığı açısından çok önemlidir.
Sağlıklı bir deri/tüy yapısı köpeğinizin daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlayacaktır. Tüy dökülmesi ise bu bakım ihtiyaçları ile doğrudan bağlantılı olabilir. Eğer fazla miktarda tüy döküldüğünü düşünüyorsanız bir sağlık problemi yaşıyor olabilirsiniz.
Kedi ve köpeklerin ırklarına göre tüy bakımı ihtiyaçları değişse de doğrusu hepsinin bir bakıma ihtiyacı olduğudur.
Tüy dökülmesi yanlış beslenme kaynaklı eksikliklere bağlı görülebilir
Alerjik durumların sebep olduğu kedi tüy dökülmelerinde çevrenin de değerlendirilmesi gereklidir
Kedilerin %35’i tüylerini kusmakta problem yaşıyor. Ve müdahale edilmediğinde ciddi tehlike yaratabiliyor.
Sebepleri
Kedilerde tüy dökülmesi bir çok farklı sebebe bağlı olabilir. Tüy dökülmesine yol açan deri hastalıkları, enfeksiyonlar, toksinler, kanserler, alerjiler ve parazitler gibi farklı sebepler gösterilebilir. Doğumdan sonra da gelişen kalıtsal bozukluklarda tüy dökülmesi görülebilir. Nedenleri sıralamak gerekirse ;
Bakteriyel enfeksiyonlar,
Mantar ve Paraziter enfeksiyonlar,
Deride meydana gelen yaralanmalar,
Yanıklar,
Alerjik reaksiyonlar,
Beslenme eksiklikleri,
Hormonal problemler,
Stres,
Fazla tarama,
Tiroid bozuklukları,
Bağışıklık sistemine bağlı otoimmun hastalıklar,
Diyabet,
Zehirlenme ve toksinler,
Kanser tedavileri
Teşhis
Tüy dökülmesi problemlerinde altta yatan sebeplerin ayrıştırılması için çeşitli tanı yöntemlerinden faydalanılır. Bu amaçla hekiminiz sizden gerekli bilgileri öğrenecektir. Ayrıca fiziksel olarak da muayene gereklidir. Etkilenen bölgeden kazıntı alınabilir , biyopsi gibi yardımcı yöntemler gerekebilir. Ayrıca kan tahlili ve bazı biyokimyasal değerlere de bakılmalıdır.
Tedavi
Tüy dökülmesinde tedavi teşhise bağlı belirlenir. Sebebe bağlı oldukça değişkenlik gösterebileceği gibi hekimin de yaklaşımı bu anlamda önemli rol oynar. Deri ve tüy problemlerinde sabırla tedavinin takibinin yapılması gereklidir. Özellikle beslenme kaynaklı problemlerde iyileşme süreci uzayabilmektedir.
Kalıtsal sebeplere bağlı olarak gelişen tüy dökülmelerinde tedavi mümkün olamayabilir.
Bu konuda iyileşme ise problemin kaynağına bağlıdır. Tamamen tüy dökülmesi görülebileceği gibi bölgesel dökülmeler de bu şekilde yakından değerlendirilmelidir. Bu tarz bir problem yaşadığınızda kendiliğinden geçmesini beklemeden veteriner hekiminize başvurmalısınız. Mevsimsel tüy dökülmeleri ise omega desteği, probiyotikler, çinko, vitamin destekleri ile azaltılabilir. Düzenli bakım rutin dökülmeleri oldukça azaltacaktır. Dostunuzun tüy bakımını yapması özellikle uzun tüylü kedilerde zaman alabilir.