Kedilerde Pire
Kedilerde görülen en yaygın pireler Ctenocephalides felis’dir . Kedinizin kaşındığını gözlemlerseniz muhtemelen sebebi pirelerdir. Sebebin pireler olup olmadığından emin olmak isterseniz, pire tarağı kullanabilirsiniz.
Tarakta gördüğünüz küçük siyah noktalar pire dışkıları veya yumurtaları olabilir. Eğer ezdiğinizde kırmızı bir renk görürseniz muhtemelen kedinizin kanıdır. Dolayısıyla pire konusunda destek almanız gereklidir.
Kedilerde Pirelerin Yaşam Döngüsü
Yumurtalar: Pireler yumurtalarını yaşam döngüsünün gerçekleşeceği konakçı hayvana bırakır. Halıya, evcil hayvanınızın yatağı veya kendi yatağınız dahil olmak üzere diğer yumurtalar etrafa saçılır.
Larvalar: Larva “yavruları” yetişkin pire tarafından atılan dışkı ile beslenir ve yaklaşık bir hafta boyunca gelişmeye devam eder.
Pupa: Larva, yetişkin olan pire gelişmeye devam ettiği için kendisi için bir koza hazırlar.
Yetişkin: Gelişimini tamamlayan yetişkin beslenir ve yaşam döngüsüne devam eder.
Kedilerde Pire bulunduğunda belirtileri şunlardır:
Tüylerinde siyah nokta şeklinde pire yumurta ve dışkıların görülmesi
Kaşıntı
Pire ısırıkları
Pirelerin yoğun olduğu bölgelerde kırmızı noktalar
Isırık bölgelerinde dermatit
Pire Alerjisi
Kedilerde Pirelerin Taşıdığı Hastalıklar
Anemi – Pireler kedilerde kan kaybına neden olabilir. Özellikle yavru kedilerde bazen ölümcül olabilir.
Dipylidium Caninum – Bu tür parazit pireleri ara konak olara kullanır. Kedi kendini temizlerken pire yutarsa, parazit larvası yetişkin bir tenyaya dönüşür
Pire Alerjisi – Bazı kediler, tekrar tekrar pire tarafından ısırılırsa pirelere karşı alerji geliştirir. Pire alerjisi olan kediler, aşırı derecede kaşınırlar ve bu şekilde cilt enfeksiyonları gelişir.
Hemobartonelloz– Pire ile taşınan mikroorganizmanın neden olduğu ciddi bir anemiye neden olur.
Tüm yatakları iyice yıkayın. Yatak örtüleri örtüsü olmasa da, yatağı özellikle yumurtaların gizlenebileceği boşluklarda süpürün.
Halıyı günlük süpürge ile temizleyin ve kullanılmış süpürge torbalarını atın.
Pire tasmalarını süpürge ile çekmeyin; makine tarafından üretilen ısı zararlı dumanlara neden olabilir.
Sıcak buharlı temizlik. Bu, süpürgenin kaçırabileceği yumurtaları da öldürecektir.
Profesyonel bir temizlik hizmeti alabilirsiniz.
Açık alanların temizliğinde ise yine bir profesyonel hizmet almalısınız. Bu temizlikte “kedi dostu” bir ürün kullanmalısınız.
Evcil hayvanınızın üzerinde yaşayan pireler için doğrudan kedinizin cildine ve tüylerine uygulanabilecek çeşitli tedaviler vardır.
Spreyler
Spreyler ayrıca ”damla” şeklinde tedavilerin sayesinde artık daha az kullanılıyor. Bununla birlikte, Fipronil denilen bileşeni içererebilirler.
Tasmalar
Pire tasmaları genellikle lokal etkilidir. Tüy dökülmesine ve tahrişe neden olabilirler. Bununla birlikte, veterineri hekiminizden alabileceğiniz eskiye göre daha duyarlı yeni nesil pire tasmaları vardır.
Spot-On
Bu ürünler pire tedavisi ve önlenmesinin en basit ve en etkili yoludur. Genellikle kedinizin boynuna, pire öldürmeye ve bazen yumurtaların gelişimine uygulanacak küçük bir damla içerir. Birkaç marka arasından kediniz için en iyisini bulmak için veterineri hekiminizle konuşun.
Dahili Tedaviler
Topikal tedavilerin yanı sıra, size kedileri doğrudan kullanılan ilaçlarla tedavi edebilirsiniz.
İlaç
Pireler ayrıca kedi tarafından emilen tabletler ve sıvılar yoluyla ağız yoluyla da tedavi edilebilir ve daha sonra ısırdıklarında pireleri öldürür veya sterilize eder.
Enjeksiyonlar
Pire yumurtalarının gelişmesini önlemek için kedilere enjeksiyon yapılabilir, ancak genellikle aynı zamanda topikal bir tedavi kullanmak zorunda kalacaksınız.
Korunma
Kedinizin piresi olduğunu düşünüyorsanız, uygun tedavi hakkında bilgi almak için veteriner hekiminizle konuşabilirsiniz. Kedinizde köpeklere uygun pire ürünü kullanmamalısınız. Çünkü aktif etken maddelerden bazıları kediniz için zehirli olabilir. Kedilerin yanı sıra köpeğiniz de varsa, köpeklerinizin kedilere temas yoluyla maruz kalabileceği bu kimyasal içeren pire tedavi ürününü kullanmayın.
Kedilerde pirelerden kurtulma aşamasında kedinize dikkat ettiğiniz kadar evinize de bakmalısınız. Tüm mobilyalar ve halıların da düzenli olarak yüksek sıcaklıkta yıkandığından emin olun.
Unutmayın, özellikle yavru bir kedi besliyorsanız, kedinizi tedavi etmeden önce veteriner hekiminiz ile görüşmeniz önemlidir. Bazı kullanıma hazır paraziter ürünlere kediniz bağışıklık dahi sağlayabilir.