Kedilerde Mantar

Kedilerde mantar ve mantar enfeksiyonları çok sık olmasa da dönemsel olarak karşılaştığımız sorunlardandır. Kedi mantar enfeksiyonları bir çeşit parazit olan mantarlardan gelir. Bazı mantarlar hasta veya bağışıklık sistemi zayıf bir hayvanda hızla ilerler, ancak kimi zaman sağlıklı kediler de etkileyebilir. Kedilerde mantar enfeksiyonlarının çoğu deriyi etkiler, bazıları ise solunum yolu gibi vücudun diğer kısımlarına etki edebilir. 

Kandidiyazis, öncelikle deriyi etkileyen bir mantar enfeksiyonu türüdür. Enfeksiyon, bir çeşit mantar olan ”Candida albicans’ın” sayıca artmasıyla oluşur. Ciddi mantar enfeksiyonlarının kedilerde üst solunum yolu hastalığı, bağırsak ve mesane hastalığı ve göz lezyonları gibi etkileri de olabilir. Kedilerdeki mantar enfeksiyonları genellikle kulak veya cinsel organlardaki deri yaraları ile gözlenir. Bununla birlikte vücudun birçok bölümünü de etkileyebilir. Kedilerde mantar enfeksiyonu ağzın içine veya yemek borusuna yerleştiğinde, genellikle “pamukçuk” olarak adlandırılır.

Belirtiler

Kedi mantar enfeksiyonunun vücutta bulunduğu yer de dahil olmak üzere görülen belirtiler değişiklik gösterecektir. Mantar enfeksiyonları çoğu zaman diğer hastalıklarla aynı belirtileri taşıdığından farklı hastalıklarla karışabilir.

Kedilerde Mantar enfeksiyonunun belirtileri şunlardır:

 
 
Nedenleri

Candida albicans mantarı kedi vücudunda doğal olarak oluşabilir. Bu mantarın sporları deride bir yara veya açık bir yol bularak dokulara yayıldığında bir mantar enfeksiyonu oluşur. Kedilerde mantar enfeksiyonlarının, önceden mevcut bir durumdan veya bağışıklık sistemini etkileyen bir ilaç veya antibiyotik tedavisinden kaynaklanması da mümkündür.

Mantarlar vücuda birkaç farklı yoldan girebilir. Yiyecek veya su ile yutulabilir, solunum yolu ve deriden emilim ile geçebilirler. Aynı zamanda pire alerjileri gibi bazı durumlar, bir kedinin bağışıklık sistemini zayıflatarak mantar oluşumuna yol açabilir.

Kedilerde mantar enfeksiyonunun nedenleri ise;

 
 
Tanı

Veteriner hekiminiz kedinizin durumunu teşhis etmek için bir dizi test yapacaktır. Kedinizin sağlığı ile ilgili ayrıntılı bilgi aldıktan sonra tahlil için kan alır. Ayrıca idrar enfeksiyonlarına yönelik idrar örneği gerekebilir. Bakteri ve enfeksiyon olup olmadığından emin olunduktan sonra mevcut mantar enfeksiyonunun teşhisinde yardımcı olacak bir örnek alınabilir. Bu örneğin laboratuvar ortamında kesin tanısı tedaviyi belirleyebilir.

 
 
Tedavi

Kesin tanı konulduktan sonra veteriner hekiminiz kedinizin mantar enfeksiyonunun tedavisine karar verecektir. Enfeksiyon deride ise, deriyi rahatlatmak ve kokuları gidermek için şampuanlar önerebilir. Ayrıca, mantar sayısını kontrol edebilmek ve semptomlara neden olan bakterileri azaltmak için antibiyotikler veya mantar ilaçları kullanabilir. Veteriner hekiminiz ayrıca, kedinizin durumuna bağlı olarak krem veya enjeksiyonları tedaviye dahil edebilir.

Evcil hayvanınızın mantar probleminin altında yatan sebebe göre değişen tedavi yöntemleri bulunur.

Kremler

Deri üzerinden uygulanan tedaviler genellikle kedi mantarı enfeksiyonunu tedavi etmek için önerilir. Bunlar doğrudan problemli bölgeye uygulanır. Her zaman tedaviden önce ve sonra hijyen kurallarına dikkat edilir..

Şampuanlar

Veteriner hekiminiz, kedinizin mantar enfeksiyonunu tedavi etmeye yardımcı olacak özel ilaçlı şampuanlar önerebilir. Bu şampuanlar, mikonazol nitrat, ketokonazol, itrakonazol veya flukonazol gibi etkenler içerebilir. Bu ilaçlar Candida albicans’ın varlığını azaltacak ve derideki üst dokunun iyileşmesini hızlandıracaktır.

İlaçlar

Mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için ilaçlar bazen kremler ile birlikte kullanılır. Bu ilaçlar genellikle, diğer tedavi türleri başarısız olduğunda veya kedinin uzun tüylü olması, daha şiddetli bir mantar enfeksiyonu geçirmesi halinde verilir.

Enjeksiyonlar

Kimi zaman veteriner hekiminiz, özellikle kedinizdeki mantar enfeksiyonu ciddi bir tipte ise, tedavide enjeksiyonlar önerebilir. İğne tedavisi şeklinde kontrollü olarak devam edilir. Sürecin takibi veteriner hekiminiz ile düzenli olarak devam eder.

 
 
Korunma

Mantar enfeksiyonu için normal bir tedavi genellikle 2-3 hafta kadar sürer. Başlangıçta, bir mantar enfeksiyonu için yüzeysel tedavi 1 aydan fazla sürmemelidir. Eğer tedavi 1 aydan fazla sürüyorsa ve enfeksiyon geçmediyse veteriner hekiminize görünmelisiniz. Kalıcı mantar enfeksiyonu daha ciddi farklı bir hastalığın belirtisi veya olası bir alerjinin sonucu olabilir. Kedilerde mantar enfeksiyonunun tedaviye rağmen hala devam etmesi durumunda, altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığını belirlemek için ek testler önerilecektir.

Kedi Hastalıkları Yakında Burada

İçerikler Bölümüne Göz Atabilirsiniz
Scroll to Top