Kedilerde İshal
Muhtemelen hayatınızın bir noktasında bir diyare geçirmişsinizdir. İshal, biçimlenmemiş veya gevşek dışkı olarak tanımlanır. Herhangi bir uyarı olmadan hızlıca sona erebilir ve aniden oluşabilir ancak haftalar veya aylar sürebilir ve aralıklı olarak da ortaya çıkabilir.
Kedi sahiplerinin ishalin bir hastalık olmadığını, aksine birçok farklı hastalık ve rahatsızlığın belirtisi olduğunu anlamaları önemlidir. İshal spesifik olmayan bir semptom olarak kabul edilir. Kedilerde ishalin altında yatan nedeni bulmak ve kedinin sıvı kaybını önlemek için müdahale etmek önemlidir
Kedinizde 2 günden fazla süren ishal varsa, sebebini bulmak için veteriner hekiminize ulaşın.
İshal siyah veya kanlıysa, ateş, kusma, halsizlik veya iştahsızlık ile birlikte olursa vakit kaybetmemelisiniz.
İshali önlemek için, kedinize süt veya yoğurt gibi süt ürünleri vermeyin. Kediler süt ürünlerini sağlıklı bir şekilde sindiremeyebilir.
Kedi İshal Sebepleri
Kediniz şiddetli ishal belirtilerinden herhangi birini gösterirse, derhal veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmesini sağlamalısınız.Çeşitli faktörler, kedilerde hafif veya şiddetli ishale yol açabilir.Hafif kedi ishali neden olabilir:
Diyet değişiklikleri
Bazı gıdalara toleranssızlık
Yabancı cisim yeme
Yiyecek alerjisi
İlaç yan etkileri
Kedilerde görülen ciddi ishal vakaları, daha ciddi sağlık komplikasyonlarından veya aşağıdaki gibi altta yatan durumlardan kaynaklanabilir:Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar
Solucanlar,
Koksidiya veya Giardia gibi parazitler
Böbrek hastalığı
Karaciğer hastalığı
Sindirim sistemindeki kanser veya tümörler
İnflamatuar barsak hastalığı (IBD)
Kolit
Hipertiroidi
Altta yatan sağlık koşullarının veya hastalıkların neden olduğu kedi ishali genellikle kendini çözmez. Kötü veteriner bakımı olmadan kedinizin hızla düşmesine neden olabilir.
Belirtiler
Genel olarak ishal problemi yaşayan bir kedide görülen genel belirtiler şunlardır;
Gevşek veya sıvı dolu bağırsak hareketleri
Artan şişkinlik
Dışkıda kan veya mukus
Kusma
İştah azalması
Karın ağrısı
Halsizlik
Kilo Kaybı
Ateş
Kedilerde ishal türüne göre hafif veya şiddetli olabilir. Hafif ishal, genellikle 1-2 gün içinde geçecektir.
Ancak kedilerde şiddetli ishal vakaları tipik olarak 2 günden daha uzun sürer ve aşağıdaki semptomlar şiddetli ishal durumlarına eşlik edebilir:
Ateş
Kilo kaybı
Kusma
Uyuşukluk
Tuvalet kabının kullanımında sıklık
Bağırma veya acı içinde miyavlama
Teşhis
Veteriner hekiminiz, kedinizin neden ishal geçirdiğini belirlemek için çeşitli testler yapabilir.
En yaygın test, kedinizden dışkı örneği almayı içerir. Dışkı daha sonra enfeksiyonlar, parazitler ve diğer yaygın kedi ishal nedenleri için test edilecek laboratuvara gönderilir.
Bu test ile parazitler gibi ishale sebep olabilecek sebepler görülebilir. Kedi ishal probleminde dışkının örnek olarak kliniğe götürülmesi son derece önemlidir.
Veteriner hekiminiz kedinizin ishal probleminin altında yatan bir durumdan dolayı olabileceğinden şüpheleniyorsa, şu testleri yapabilir:
Dışkı kültürleri (Parazit muayenesi için)
Radyografi
Endoskopi
Ultrason
Biyopsi
Bu testlerin sonuçları veteriner hekimin kedinizin ishal nedenini teşhis etmesine ve en uygun tedaviyi belirlemesine yardımcı olacaktır. Bu tanı testlerinin sonucuna bağlı olarak, kedinizin ishali birkaç farklı yolla tedavi edilebilir.
Tedavi
Tedavi kedi ishal probleminin altında yatan sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Genellikle hafif geçirilen ishal problemlerinde destekleyici tedavi ile başlanır.
Hafif ishal veya alerjik reaksiyonlar gibi daha az ciddi kedi ishal vakaları;
Beslenme ile ilişkiliyse kuru veya yaş mamalarında değişikliklerle,
Bakteriyel enfeksiyonlar için ise antibiyotikler ile tedavi edilebilir.
Daha ciddi kedi ishal vakalarında daha kapsamlı bir müdahale gerektirebilir. Veteriner hekiminiz, parazitleri öldürmek için ilaçlar verebilir. Kanser, tümörler veya böbrek veya karaciğer hastalığının neden olduğu ishal, kedinizin ameliyat edilmesini gerektirebilir.
Kediniz ishal konusunda tedavi tamamlandığında sağlığını korumak için evde dikkat etmeniz önemlidir. Veteriner hekiminiz, kedinizin beslenmesini değiştirmenizi önerirse bu beslenmeye devam etmelisiniz. Ayrıca, evcil hayvanınızın kum kabını temiz tutmalı, daima taze su ve yiyecek sağlamalısınız. Bu basit önlemler, kedilerde ishal yapan parazitleri, virüsleri ve bakterileri kedinizden uzak tutabilir.