Kedi Fip Hastalığı
Kedilerde sıkça adını duyduğunuz FİP hastalığı bir coronavirüs enfeksiyonudur. Ve coronavirüs’ün bir kedide bulunması FİP hastalığı bulunduğu anlamına gelmez.
İlk olarak kedi coronavirus tarafından enfekte edildiğinde, kedinin vücudu bir bağışıklık tepkisi geliştirdiği halde herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyebilir.
Kediyi tetikleyebilecek herhangi bir etken virüsün mutasyona uğramasına neden olarak FIP’i tetikleyebilir.
Çalışmalar, ev kedilerinin yaklaşık% 25-40’ının ve 2’den çok kedili evlerdeki kedilerin ise % 95’inin FCoV ile enfekte olduğunu göstermiştir.
Ölümcül FIP gelişimi, bir veya iki kedisi olan hanelerde 5000 kediden 1’inde görülür. Çok kedili evlerde ve kedilerde kedilerin% 5’i FIP’ten ölmektedir.
Coronavirüs ile enfekte olan kedilerin yaklaşık yüzde 5-10’unda FİP gelişir.
Belirtiler
Kedilerde FİP Hastalığı belirtileri şunlardır:
Kilo kaybı
Ateş
Tüy yapısında bozulma
İştah kaybı
Depresyon
Kedilerde Fip Hastalığının Türleri
Kuru Form – Yüksek ateş, kilo kaybı, kansızlık, depresyon
Islak Form – Sıvı birikmesinden dolayı şişmiş karın. Göğüste sıvı birikimi (daha nadir) . Nefes almada zorluk..
FIP’in ölümcül olduğu bilindiğinden, kedi sahipleri, kedilerini mümkün olduğu kadar stresten uzak tutmayı amaçlamalıdır. “Kuru” FIP’li kediler “ıslak” FIP’li hayvanlardan daha uzun yaşayabilirler.
Kedilerde Fip Hastalığı Nedenleri
Coronavirüs (FCoV) bazı kedilerde mutasyona uğrayarak kedilerde fip hastalığı gelişmesine neden olur. Mutasyona uğramamış haliyle Coronavirüs enfeksiyonu, FIP enfeksiyonundan çok daha yaygındır. Corona virus ise taşıyıcı olarak özellikle sokak kedilerinde çok yüksek oranda bulunur. Yani standart bir kedide bulunma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle önlemede temel kural bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır.
Corona virüsün placenta ile yavruya geçebileceği biliniyor. Genel öneri olarak corona taşıdığı kesin olan kedilerin kısırlaştırılması ve diğer sağlıklı kedilerden ayrı tutulmasıdır. Eğer ileride yanına bir başka kedi alacaksanız corona pozitif bir kedi seçebilirsiniz. Aksi halde sağlıklı kediye de bulaşacaktır.
FIP belirtileri bir kedinin farklı bölgelerini etkileyebilir:
Gözler
Karın
Göğüs boşluğu – Toraks
Beyinde iltihap
Böbrek iltihabı
Göz iltihabı
Karaciğer iltihabı
Bağırsaklarda Coronavirüs Mutasyon Olasılığını Arttıran Faktörler
Yaş,
Cins Yatkınlığı,
Bağışıklığın Durumu,
Stres,
Kortikosteroid tedavisi ve cerrahi işlemler olarak sayılabilir.
Kedilerde fip hastalığı diğer hastalıklara çok benzer belirtilere sahip olduğundan, veteriner hekimler her zaman kesin bir teşhis koyamayabilir. Bunun yerine, 3 farklı kan testi virüsün kedide antikor olarak bulunduğunu gösterir.Hızlı test kitleri ve Gerçek zamanlı PCR yöntemi ile virüs saptanabilir.
Kesin bir FIP tanısına ulaşmanın tek yolu vücut dokularının biyopsisidir. Kedinin FIP hastalığı varsa ve kaybedilmiş ise, otopsi sırasında dokularını incelenebilir. Veteriner hekimler kedi sahiplerine “FIP olabilir” dediğinde, bu nedenle “varsayımsal tanı” olarak kabul edilebilir.
Coronavirüs antikor miktarları , FIP’in varsayımsal teşhisine yardımcı olabilir. Ayrıca göğüs boşluğu ve karın bölgesindeki sıvı örnekleri alınabilir, karın bölgesini içeren röntgen çekilmesi de gerekebilir.
Şu anda, Kedilerde fip hastalığı için etkili kesin bir tedavi bulunamamıştır. Bunun yerine, veteriner hekimler semptomları başlangıç aşamasında olan kedilerde semptomların kontrol edilmesini hedeflerler. FIP ölüm oranı yüksek bir hastalıktır ve tedavisinde beslenmenin düzenlenmesi ile destekleyici takviyeler denenebilir.
Hasta kedide biriken sıvının göğüs veya karın boşluğundan boşaltılması için serum tedavisi uygulanabilir. Aynı zamanda kan nakli de önerilebilir. Şu anda, araştırmacılar FIP’in ilerlemesini yavaşlatabilen immünsüpresif ilaçları test ediyorlar. Aynı araştırma, etkili virüs karşıtı ilaçlar için virüsün çoğalmasını yavaşlatabilmek veya çoğalmayı tamamen önlemek için de devam etmektedir. Kedinin FİP teşhisi konduktan sonra kedinin evdeki stres seviyesini azaltılmalıdır.
Lezzetli, yüksek proteinli (bütün et) diyetleri yapılmalı ve kedinin ağırlığı, aktivite seviyesi ve iştahı takip edilmelidir. Kedi yemeyi bitirdiğinde, tüm yiyecekleri kaldırıp kapların iyice yıkanması gerekir. Ev kedilerinin dış mekanda dolaşmasına izin vermeyin, burada FCoV pozitif bir kediyle temasa geçebilirler. Kedilerde fip hastalığı gelişme riski genç ve bağışıklık sistemi baskılanmış kediler için daha yüksektir. FIP’li kedilerin yarısından fazlası <12 aylıktır.
Evdeki bir kedi FİP nedeniyle öldüyse, başka bir kedi almadan önce 2 ay beklenmelidir. FCoV, özellikle çöp kutularının kullanıldığı yerlerde en az 7 hafta bulaşıcı kalabilir. Evdeki diğer kediler de büyük olasılıkla FCoV ile enfekte olabilir. FCoV, çoğu ev dezenfektanı ve deterjan tarafından yok edilebilir. Bununla birlikte soğuk ve kuru ortamlarda da ( kıyafet, koltuk ve halı vb.), 7 hafta süreyle hayatta kalabilir.