Erkek Kedi Kısırlaştırılması
Kedilerin kısırlaştırılması konusu sürekli tartışılır ve araştırmacılar tarafından güncel bilgilerle takip edilir. Gün geçtikçe ülkemizde artan kedi popülasyonu ile kısırlaştırma yerel yönetimlerin de gündeminden düşmüyor. Dolayısıyla kısırlaştırma konusunda erkek ve dişi kedi olarak 2 farklı yönden yaklaşımla en çok merak edilen konuları sizlerle paylaşıyoruz.
Kedilerin kızgınlık davranışları dış etkenlere bağlı gelişebilir. Kızgınlık davranışı başka kedilerin kokusu, görülmesi, hava sıcaklığı, güneşli saatler gibi bir çok farklı sebebe bağlı olabilir. Kedilerin kızgınlık döngüleri ise sürekli olabileceği gibi 2-3 haftada bir de tekrarlayabilir. Provoke östrus şeklinde tanımlanan dış uyaranlara bağlı kızgınlığa girme davranışı kedilerin belirli şartların sağlanmasıyla sıklaşabilir.
Son dönemdeki araştırmalar 4 aylık dönemde kedilerin kısırlaştırılmasını öneriyor. Erken dönem kısırlaştırma operasyonları üzerine çalışmalar devam ediyor.
Kısırlaştırma sonrası kedilerin kilo alması beslenme ile ilişkilidir. Doğru beslenen kısır bir kedi kilo almaya yatkın hale gelmez.
Travmatik olmayan operasyonlarda kedinizin klinikte uzun süre kalması gerekmeyecektir. Genellikle 1 gün içerisinde operasyon gerçekleştirilir ve eve geçebilir..
Erkek Kedilerin Kısırlaştırılma Nedenleri
Davranış Kontrolü:
Kısırlaştırılmamış erkek kediler alan işaretleme, idrar püskürtme ve vokalizasyon gibi davranışlar göstererek çevresine mesaj verir.
Sağlık Sorunları
Kızışan erkek kedilerin FIV ve FeLV gibi hastalıkları çevreye bulaştırması daha sık görülür. Ayrıca yine kızgınlık dönemindeki kavgalar nedeniyle yaralanmalar ile de karşılaşabilirler.
Yaşam Alanı
Kısırlaştırılmamış kediler kızgınlık dönemlerinde evden kaçabilirler. Ayrıca daha önce bahsettiğimiz püskürtme, agresyon ve vokalizasyon gibi davranışlar da evcil hayvan sahipleri için zorlayıcı olabilir.
Nüfus Kontrolü
Erkek kedilerin çiftleştikten sonra cinsel anlamda tekrar aktif olmaları dişi kedilerin gebelik döneminde yaşadığı sorunların sıklaşmasına sebep olabilir.
Farklı dişilerle çiftleşen erkek kedilerin yayabileceği bulaşıcı hastalıklar ve yaralanmalar ciddi bir risk oluşturur. Doğacak kedilerin bakım şartlarının düşünülmesi de önemlidir.
Kedilerin kızgınlık döngüleri sürekli ve 2-3 haftada bir tekrarlayabilir. Provoke östrus şeklinde tanımlanan dış uyaranlara bağlı kızgınlığa girme davranışı kedilerin belirli şartların sağlanmasıyla sıklaşabilir.
Bu konuda bazı hormon ilaçları kullanılabilir ancak uzun vadede tümör oluşumu gibi sağlık sorunlarına olan yatkınlığı arttırdığı biliniyor. *
Erkek Kedi Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?
Erkek kedide kısırlaştırma operasyonu (kastrasyon), genel anestezi altında yapılır. Öncesinde gerekli kan tahlilleri yapılarak kedinizin anestezi için genel sağlık durumunun uygun olup olmadığına bakılır. Operasyon sırasında skrotum içine küçük bir insizyonla her 2 testis alınır. Anestezi öncesi standart olarak kedinizin geceden aç ve susuz kalması önerilir. Genellikle aynı gün içerisinde kediniz eve dönebilir ve 3-5 gün içerisinde süreç tamamen atlatılır. Genellikle dikiş gerektirmediği için bölgeyi yalamamasına dikkat etmeniz ve temizliğini takip etmeniz yeterlidir.
Erkek Kedi Kısırlaştırma Operasyonu sonrası bakım nasıl yapılır?
Kediler genellikle kısırlaştırma operasyonundan oldukça hızlı bir şekilde iyileşir. Operasyon sonrası bir kaç saatliğine halsizlik görülebilir. Ancak sonraki gün hala bu durum devam ediyorsa veteriner hekiminizi bilgilendirmeniz gereklidir. Kediniz halsiz, iştahsız, keyifsiz görünüyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminize ulaşmalısınız..
Kediniz operasyon bölgesini aşırı yalamaya veya kaşımaya başlarsa, herhangi bir zarar vermesini önlemek için pansuman veya özel yakalık önerilebilir.
Bir kedi kısırlaştırıldıktan sonra, aşırı kilolu olma yönünde daha güçlü bir eğilim olduğunu hatırlamak önemlidir. Bu nedenle, kediniz çok fazla kilo almaya başlarsa sağladığınız yiyecek miktarını ayarlamanız gerekebilir.
En uygun erkek kedi kısırlaştırma yaşı nedir?
Yaygın inanış kedilerin 1 yaşından sonra kısırlaştırılması veya yavru döneminin bitişinden sonra planlanması olsa da son araştırmalar ışığında önerilen erkek kedilerin yaklaşık 4 aylıkken kısırlaştırılmasıdır.
Kısırlaştırmanın zamanlaması konusunda uluslararası kuruluşların yer aldığı içeriğe de göz atabilirsiniz.
Erkek kedilerin kısırlaştırılması (kastrasyon) ve avantajlarından bahsetmemiz gerekirse:
Kızgınlık dürtülerinin azaltılması,
Saldırganlık davranışlarınnda azalma veya önleme,
Testis kanserini önler,
İleri dönemdek prostat problemlerinin riskini azaltır
Mizaç olarak kısırlaştırma sonrası daha sakin olabilirler,
İstenmeyen gebelikleri önler,
Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde ‘baskınlık’ davranışlarının azalmasında yardımcı olabilir
Erkek kedi kısırlaştırılmasının (kastrasyonun) dezavantajı olarak görülen çok fazla bir konu yok.
Ancak hayvan sahiplerinin çekince ve endişelerini temelde 2 maddede özetleyebiliriz.
Kısırlaştırılmış bir kedi sonradan çiftleşemeyecektir. Sonrasında geri dönüşü olmayan bir işlemdir.
Operasyon sırasında anestezi yapılması gerektiği için riskler bulunmaktadır.
Ancak tüm ameliyatlarda daima risk bulunur ve rutin kontrol tahlilleri ile operasyonun riskleri oldukça azaltılır..
Kısırlaştırılan kediler kilo alır mı?
Bu en sık karşılaştığımız sorulardan biridir. Tek bir cevap vermemiz gerekirse ; Hayır! Kısırlaştırma sonrasında kediler doğrudan kilo almazlar. Hayvanlar kısırlaştıkları dönemden sonra metabolik ihtiyaçları da azalır ve böylece ihtiyaç duydukları mama miktarı da aynı şekilde düşer. Kedinizin beslenmesini kısırlaştırma sonrasında tekrar düzenlerseniz kilo alma gibi bir durum yaşanmayacaktır.
Kısırlaştırılmış erkek kedimin davranışında bir değişiklik görecek miyim?
Kısırlaştırılmış erkek kediler, operasyondan sonra ‘farklı karakterde, tamamen değişmiş veya daha akıllı bir kedi olmazlar.Ancak agresif davranışlarda ve diğer kediler tarafından tetiklenen davranışlarında azalma görülür.
Kedimi ne zaman kısırlaştırmalıyım?
Cinsel davranışlar genellikle kedilerin olgunluk döneminde gelişir ve bu nedenle yetişkinlik dönemine girmeden önce erken dönemde kısırlaştırma önerilir. Bazı davranışlar öğrenildikten sonra kontrol edilmesi çok daha zordur. Kızgınlık sırasında kısırlaştırma operasyonu yapılamamaktadır. Bu noktada kızgınlığın geçmesini beklemelisiniz.
Yaşlı erkek kedilere kısırlaştırma yapılır mı?
Kedinizi kısırlaştırmak için geç kaldığınızı düşünmeyin. Erken dönemde kısırlaştırmanın avantajları daha fazla olsa da erkek kedilerin yaşamlarının devamındaki dönemde daha sakin ve stressiz dönem geçirmelerinde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Ancak yaşlı kedilerin olası sağlık problemlerine yönelik veteriner hekiminizi bilgilendirmeniz operasyonun güvenliği için önemlidir.
Kısırlaştırmada ameliyat dışında bir alternatif var mı?
Oral veya enjekte edilebilir ilaçların kullanımını içeren ‘kimyasal’ kısırlaştırma yöntemleri de mevcuttur. Ancak cerrahi kısırlaştırmanın kalıcı yan etkileri yoktur. Bu tür ilaçların kullanımında ise yan etkiler öne çıkabilir. Bu nedenle alternatif yöntemler için veteriner hekiminize danışmalısınız.